+357 22 358 600

CONTACT@CSHG.ORG.CY

Οι "εθνικές" υποτροφίες της ESHG

Η ESHG ανακοινώνει τις ετήσιες υποτροφίες για το συνέδριό της εδώ και προσφέρει υποτροφίες σε ερευνητές με πρώιμη σταδιοδρομία (ECI), με μεταδιδακτορική εργασιακή εμπειρία όχι μεγαλύτερη των 4 ετών) μέσω του Εθνικές Εταιρείες Ανθρώπινης Γενετικής της Ευρώπης. Η CSHG είναι μία από αυτές τις εταιρείες και είναι έτσι σε θέση να επιλέξει ένα από τα μέλη της ECI για υποτροφία για να παρακολουθήσει την ετήσια εκδήλωση της ESHG.

Η κυπριακή υποτροφία προσφέρεται από το CSHG σύμφωνα με τους κανόνες του ESHG που αναφέρονται παρακάτω. Εκτός από την €600.- υποτροφία που προσφέρεται από την ESHG, η CSHG παρέχει έως και ένα επιπλέον €400.- στον επιτυχόντα υποψήφιο, προκειμένου να καλυφθούν τα αποδεδειγμένα πρόσθετα έξοδα ταξιδιού και διαμονής. Αυτό θα επιτρέψει σε νέους επιστήμονες να συμμετάσχουν στο ετήσιο συνέδριο της ESHG, ακόμη και αν δεν υπάρχει ανεξάρτητη χρηματοδότηση.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων CSHG λήγει στις 10th Φεβρουάριος 2023. Ο επιτυχών υποψήφιος θα ανακοινωθεί στις 18th Μάρτιος 2023 στο 9th Διεθνές Συνέδριο, πριν από τη λήξη της προθεσμίας εγγραφής για την ESHG στις 20 του μηνόςth Απρίλιος.

Τα κριτήρια της ESHG είναι τα εξής:

Το εθνική κοινωνία θα επιλέξει ένα κάτοχο υποτροφίας, η οποία θα πρέπει να συμμορφώνεται με το τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Θα πρέπει να είναι εν ενεργεία μέλος της εθνικής εταιρείας.
 • Θα πρέπει να έχει επιδείξει αριστεία στον τομέα της ανθρώπινης γενετικής και/ή να έχει κάνει μια καλή παρουσίαση/αφίσα στην τελευταία εθνική συνάντηση.
 • Δεν θα πρέπει να έχει μεταδιδακτορική εργασιακή εμπειρία μεγαλύτερη των 4 ετών.
 • Δεν μπορεί να λάβει περισσότερες από μία υποτροφίες σε διαδοχικά έτη.
 • Μόνο ένα άτομο ανά χώρα έχει δικαίωμα συμμετοχής.

Ειδικά για την επιλογή CSHG, ισχύουν επιπλέον τα ακόλουθα :

 • Για την εξέταση των αιτήσεων για την υποτροφία αυτή, είναι απαραίτητη η απόδειξη της υποβολής περίληψης για το φετινό συνέδριο της ESHG.
 • Η αξιολόγηση θα εξετάσει κατά τη διαδικασία επανεξέτασης
  • Συμμετοχή σε εκδηλώσεις σχετικές με την ΕΚΕΠΥ [20%]
  • Ενεργός συμβολή στη γενετική και την επιστημονική κοινωνία της Κύπρου [20%]
  • Επιτεύγματα κατά το προηγούμενο έτος [20%]
  • Τρέχουσα περίληψη ESHG [20%]
  • Συνολική κρίση του αξιολογητή [20%], συμπεριλαμβανομένων άλλων συνεισφορών και επιτευγμάτων σε σχέση με το στάδιο της σταδιοδρομίας.

  Για το σκοπό αυτό, θα ήταν χρήσιμη η αναφορά των δημοσιεύσεων, παρουσιάσεων, βραβείων, προσκεκλημένων διαλέξεων, ερευνητικών υποτροφιών και διδακτικών δραστηριοτήτων του 2022/2023.

  Ανυπομονούμε να μάθουμε περισσότερα για τα μέλη του CSHG που ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους και να στείλουμε την αίτησή σας μέσω e-mail εδώ, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει: 

 • Συνοδευτικό σημείωμα που αφορά τα παραπάνω σημεία
 • Βιογραφικό σημείωμα
 • ESHG 2023 Περίληψη
 • Απόδειξη υποβολής περίληψης 
 • Οποιοδήποτε πρόσθετο υποστηρικτικό υλικό

Βασικοί περιορισμοί:

- Θα πρέπει να έχει μεταδιδακτορική εργασιακή εμπειρία ≤ 4 ετών.
- Δεν μπορεί να λάβει περισσότερες από μία υποτροφίες σε διαδοχικά έτη.

Βασικά οφέλη:

- Δωρεάν εγγραφή (συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών εκδηλώσεων και των γευμάτων)
- Υποστήριξη διαμονής και ταξιδιού από την ESHG ≤ €600.-
- Πρόσθετη υποστήριξη από το CSHG για τα υπόλοιπα συναφή έξοδα ≤ 400,- €.

Καταληκτική ημερομηνία: ανάλογα με την εθνική κοινωνία, αλλά όχι αργότερα από τις 20 Απριλίου 2023 (προθεσμία εγγραφής early-bird).

Έτος 2022
Φωτογραφία
Όνομα και τίτλος

Ουρανία Αναστασίου, PhD

Συνδρομή

Καραϊσκάκειο Ίδρυμα Κύπρος

Περίληψη Τίτλος Η σπάνια περίπτωση ασθενούς με νευροαναπτυξιακή διαταραχή με επιληψία
Έτος 2021
Φωτογραφία
Όνομα και τίτλος

Παρασκευή Τσαΐρτα, PhD

Συνδρομή

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Περίληψη Τίτλος

Πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον με βάση το γενετικό προφίλ και τους καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου

Έτος 2020
Φωτογραφία
Όνομα και τίτλος

Μαρία Ζαντή, MSc

Συνδρομή

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Περίληψη Τίτλος

Μια ολοκληρωμένη in silico ανάλυση των λειτουργικών, δομικών και σταθεροποιητικών επιπτώσεων της παραλλαγής PALB2 p.Leu1143His αβέβαιης κλινικής σημασίας.

Έτος 2019
Φωτογραφία
Όνομα και τίτλος Πέτρος Πατσάλης, PhD
Συνδρομή

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου

Περίληψη Τίτλος Ασφαλής και αποτελεσματική εξατομικευμένη θεραπεία γονιδιακής διόρθωσης με βάση το TALEN και το CRISPR/Cas9 για τη β-θαλασσαιμία με μη-ιική μεταφορά σε πρωτογενή κύτταρα
Έτος 2018
Φωτογραφία
Όνομα και τίτλοςΚωνσταντία Αριστείδου, PhD
ΣυνδρομήΗ Κυπριακή Σχολή Μοριακής Ιατρικής 
Περίληψη ΤίτλοςΟι ειδικές για τον ασθενή παραλλαγές που εντοπίστηκαν με την αλληλούχιση ολόκληρου του γονιδιώματος κρύβονται πίσω από ασύμφωνους φαινότυπους σε οικογενείς φαινομενικά ισορροπημένες μετατοπίσεις
Έτος 2017
ΦωτογραφίαΠέτρος Πατσάλη, Νικητής της Εθνικής Υποτροφίας Συνεδρίου της ΕΣΗΕΑ για την Κύπρο 2017
Όνομα και τίτλοςΠέτρος Πατσάλης, MSc
Άλλη διάκρισηΥΠΟΨΉΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΊΟ ΝΈΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΉ ΤΗΣ ESHG 2017
Επιλεγμένη προφορική παρουσίαση
ΣυνδρομήKing's College London & The Cyprus Institute of Neurology and Genetics - Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας
Περίληψη ΤίτλοςΛιγότερο σημαίνει περισσότερο: knockdown της παρεκκλίνουσας HBBIVSI-110 (G>A) Το mRNA αποκαθιστά την έκφραση του HBB και ενισχύει τη γονιδιακή θεραπεία με προσθήκη γονιδίων σε πρωτογενή ερυθροειδή κύτταρα
Συγγραφείς και συνεργασίεςΠέτρος Πατσάλης, MSc1,2,*, Παναγιώτα Παπασάββα, PhD1,3, Κοραλέα Στεφάνου, MSc1,2,Σωτηρούλα Χρήστου, MD4, Μαρία Σιταρού, MD4, Michael N Antoniou, PhD2, Carsten W Lederer, PhD1,3και Μαρίνα Κλεάνθους, PhD1,3

 

1Τμήμα Μοριακής Γενετικής της Μεσογειακής Αναιμίας, Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Λευκωσία, Κύπρος, 2370, 2Τμήμα Ιατρικής και Μοριακής Γενετικής, King's College London, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, SE1 9RT, 3Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, 1683 Λευκωσία, Κύπρος, 4Κέντρο Θαλασσαιμίας, Υπουργείο Υγείας, Κύπρος, * Συγγραφέας παρουσίασης (PetrosPa@cing.ac.cy)

ΠερίληψηΟι μεταλλάξεις που μειώνουν την παραγωγή β-σφαιρίνης και προκαλούν έτσι β-θαλασσαιμία είναι παγκόσμιας κλινικής σημασίας. Η β-θαλασσαιμία που προκαλείται από την HBBIVSI-110 (G>A) μετάλλαξη (ονομασία HGVS: HBB:c.93-21G>A), η οποία παράγει μια ανώμαλη θέση αποδοχής σύνδεσης, είναι ιδιαίτερα συχνή σε πολλές δυτικές χώρες και προκαλεί σοβαρή μείζονα μεσογειακή αναιμία σε ομοζυγώτες.
Προκλινικές και κλινικές μελέτες έχουν αναδείξει ασθενείς με HBBIVSI-110 (G>A) ως δύσκολο να αντιμετωπιστούν με γονιδιακή θεραπεία με προσθήκη γονιδίων, γεγονός που υποδηλώνει επίδραση του μεταλλαγμένου τόπου στα φυσιολογικά, ενδογενή ή κωδικοποιημένα με φορέα, αλληλόμορφα β-σφαιρίνης. Προς τη βελτίωση της θεραπείας των προσβεβλημένων ασθενών με προσθήκη γονιδίων και με την υπόθεση ότι ο μεταλλαγμένος τόπος δρα trans μέσω της παρεκκλίνουσας HBBIVSI-110 (G>A)-παραγόμενο mRNA, γι' αυτό και επιδιώξαμε να μειώσουμε το τελευταίο με παρεμβολή RNA. Αναγνωρίσαμε, αρχικά σε ένα νέο ανθρωποποιημένο μοντέλο ερυθρολευχαιμίας ποντικού και στη συνέχεια σε πρωτογενή CD34+-ερυθροειδή κύτταρα που προέρχονται από HBBIVSI-110 (G>A)-ομοζυγωτών ασθενών, ότι η ειδική καταστολή της παρεκκλίνουσας HBBIIVSI-110 (G>A) mRNA από μόνο του οδηγεί σε εξαιρετικά σημαντική επαγωγή της παραγωγής β-σφαιρίνης από τον μεταλλαγμένο τόπο. Σε πρωτογενή κύτταρα η προκύπτουσα έκφραση β-σφαιρίνης και η φαινοτυπική διόρθωση της διαφοροποίησης της ερυθροειδούς σειράς είναι ίση ή υπερβαίνει αυτή που επιτυγχάνεται με τη θεραπεία ελέγχου του ίδιου δείγματος με τον κλινικά επιτυχημένο φορέα γονιδιακής θεραπείας GLOBE. Επιπλέον, ο συνδυασμός HBBIVSI-110 (G>A) knockdown με GLOBE οδηγεί σε σημαντική βελτίωση και των δύο παραμέτρων της νόσου σε σύγκριση με οποιαδήποτε από τις δύο θεραπείες μόνη της.
Η μελέτη αυτή διαπιστώνει την παρεκκλίνουσα HBBIVSI-110 (G>A) mRNA ως ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας της σοβαρότητας της νόσου στο HBBIVSI-110 (G>A) θαλασσαιμίας και ως ισχυρός στόχος για γονιδιακή θεραπεία για τη β-θαλασσαιμία. Επιπλέον, προβάλλει την HBBIVSI-110 (G>A) θαλασσαιμία ως παράδειγμα για τη σημασία της αλληλοετερογένειας κατά την εφαρμογή της γονιδιακής θεραπείας με γονιδιακή προσθήκη.
Έτος 2016
Φωτογραφία 
Όνομα και τίτλοςΜαρία Λοϊζίδου, PhD
Συνδρομή Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου - Τμήμα Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας και Μοριακής Παθολογίας
Περίληψη Τίτλος<no abstract submitted>
Συγγραφείς και συνεργασίες<no abstract submitted>
Περίληψη<no abstract submitted>
Έτος 2015
Φωτογραφία 
Όνομα και τίτλοςΠέτρος Πατσάλης, MSc
ΣυνδρομήKing's College London & The Cyprus Institute of Neurology and Genetics - Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας
Περίληψη ΤίτλοςΠρος γονιδιακή διόρθωση της β-θαλασσαιμίας IVS1-110
Συγγραφείς και συνεργασίεςΠέτρος Πατσάλης, MSc1,2, Claudio Mussolino, PhD3, Κοραλέα Στεφάνου, MSc1,2, Michael N Antoniou, PhD2, Toni Cathomen, PhD3, Carsten W Lederer, PhD1,* και Μαρίνα Κλεάνθους, PhD1

 

1Τμήμα Μοριακής Γενετικής της Μεσογειακής Αναιμίας, Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Λευκωσία, Κύπρος, 2370, 2Τμήμα Ιατρικής και Μοριακής Γενετικής, King's College London, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, SE1 9RT, 3Ινστιτούτο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, Φράιμπουργκ, Γερμανία, 79106, * Συγγραφέας παρουσίασης (PetrosPa@cing.ac.cy)

ΠερίληψηΗ μεσογειακή αναιμία είναι μία από τις συχνότερες μονογονιδιακές διαταραχές παγκοσμίως και προκαλείται από ανεπαρκή παραγωγή α- ή β-σφαιρίνης. Η νόσος έχει περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, αλλά ως μονογονιδιακή διαταραχή του αιμοποιητικού συστήματος αποτελεί φαινομενικά ιδανικό στόχο για γονιδιακή θεραπεία. Συγκεκριμένες μεταλλάξεις της β-θαλασσαιμίας έχουν ήδη αντιμετωπιστεί από τον αναπτυσσόμενο τομέα της επεξεργασίας του γονιδιώματος, στοχεύοντας σε μεταλλάξεις μικρής συχνότητας στη Δύση και συνδυάζοντας την επιδιόρθωση γονιδίων με τη μεσολάβηση της ομολογίας με την επέκταση διορθωμένων κλώνων κυττάρων iPS.

Η έρευνά μας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εργαλείων γονιδιακής διόρθωσης (TALENs και CRISPR-Cas9) ειδικά για τα κοινά και σοβαρά HBBIVS1-110 (G>A) μετάλλαξη, η οποία στις περισσότερες μεσογειακές και πολλές δυτικές χώρες έχει συχνότητα άνω των 20% (με 80% στο νησί της Κύπρου) μεταξύ των φορέων β-θαλασσαιμίας. Η μετάλλαξη αυτή εισάγει μια ανώμαλη θέση αποδοχής σύνδεσης στο ιντρόνιο 1 του γονιδίου της β-σφαιρίνης, διατηρώντας επομένως ένα ενδοτρονικό κωδικόνιο πρόωρης διακοπής εντός του πλαισίου στο ώριμο, ανώμαλα ματσωμένο mRNA.

Στην παρούσα μελέτη, παρουσιάζουμε την υψηλή δραστικότητα διάσπασης των νέων ειδικών εργαλείων επεξεργασίας γονιδιώματος IVS1-110 (TALEN και CRISPR-Cas9) σε κύτταρα HEK293T και σε HBBIVS1-110-διαγονιδιακά κύτταρα ερυθρολευχαιμίας ποντικού. Προς την κατεύθυνση της αξιολόγησης της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας των νουκλεασών σχεδιαστών μας σε επίπεδο mRNA, επικυρώσαμε μια πολλαπλή μέθοδο RT-qPCR για την απόλυτη ποσοτικοποίηση των σωστά και ανώμαλα ματσωμένων HBB mRNAs. Τέλος, οι ανοσοσφαιρίνες υποδεικνύουν τη μερική διόρθωση της έκφρασης της πρωτεΐνης β-σφαιρίνης στις επεξεργασμένες HBBIVS1-110-διαγονιδιακά κύτταρα MEL σε σύγκριση με τα κύτταρα μάρτυρες. Αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι το HBBIVS1-110 ως κατάλληλο στόχο για γονιδιακή επεξεργασία γονιδιώματος και ότι η προσέγγισή μας μπορεί να χρησιμεύσει ως μοντέλο για τη διόρθωση πολλών άλλων ενδοτρονικών μεταλλάξεων που προκαλούν ασθένειες.

Αυτό είναι το Side Push Panel Sidebar σας!

Προσθέστε τα widgets της πλαϊνής μπάρας σας σε αυτό το τμήμα από το μφάνιση > Widgets (Side Push Panel Sidebar).